Meny


Välkommen till Förskolan Bärnstenen

2 oktober 2020

Det senast tillskottet bland kommunens förskolor är Förskolan Bärnstenen som uppförts på ”hållbar plats” längs med Järnvägsgatan i Färjestaden. Förskolan som invigdes måndagen den 28e september består av sex stycken avdelningar i form av dubbelavdelningar, fördelat på tre större avdelningar. Här finns eget tillagningskök på entréplan och separat personalrum på andra plan. Förskolan stoltserar även med en separat atelje med hög takhöjd för kreativitet och skapande.

i ett vitt kök där stänkskyddet vid köksinredningen är blå står flera små bord och stolar i ljus träfärg och grå bordsskivor. Här ska barnen sitta och äta eller pysslai en entrékorridor med ljusblå väggar sitter ljusa träfärgade klädhängare och skåp för förskolans alla barn
Gården är anpassad för att så lite som möjligt störa den naturliga miljön som redan finns där. Det finns amfiteater, gräsyta för lek, sandlek med solskydd i form av pergola, vattenlek där vattnet kommer från egen bevattningstank fylld med återvunnet regnvatten, grillhus i ”skogen” samt en yta med bevarad naturmark m.m.. Förskolan har en väl tilltaget altandäck för vila och lek under tak.

Ett lekhus i trä står i en stor sandlåda, i bakgrunden syns den bevarade skogen och grönytorna som är hållbart läge

Bärnstenen är den första förskolan i Mörbylånga kommuns regi som förses med solceller på taket. Ett steg på vägen i kommunens klimatarbete. Förskolan värms under årets kalla månader upp med bergvärme och har under de varma sommarmånaderna möjlighet till kyla genom geokyla och aktiv kyla i ventilationen.

Ett högt fönsterparti inne i förskolans atelje sträcker sig från golv till tak och ger ett fint ljusinsläpp från gården

Bärnstenen förvaltas av Mörbylånga Bostads AB och ägs av Mörbylånga Kommun. MBAB har bistått med projektledning under byggnationen och vi önskar personalen och alla barn all lycka med den fortsatta verksamheten i de nya lokalerna.

 

Välkommen till Förskolan Bärnstenen

Hoppa till innehåll