Senaste uppdateringen efter storbranden

14 juli 2020

Under natten till tisdagen den 14e juli utbröt en större brand vid vår fastighet på Telegatan och Vintergatan i Färjestaden. Två carportlängor och en förrådsbyggnad har totalförstörts men Räddningstjänst Öland lyckades rädda bostadshus, tvättstuga och övriga kringliggande byggnader.

Om du är en av de drabbade av branden så ber vi dig kontakta ditt försäkringsbolag. Hyresavtalen för carportar och hyreslokaler i de nedbrunna byggnaderna upphör nu att gälla vilket innebär att ni inte kommer att debiteras någon hyra för dessa fr.o.m. idag.

P.g.a. brandens omfattning så har det uppstått driftstörningar i fibernätet för Storgatan, Telegatan och Vintergatan, detta påverkar datatrafik, telefoni, tv samt tvättstugebokning. Även leverans av varmvatten och EL påverkas i området. Vi arbetar på bred front för att lösa dessa driftstörningar så snabbt som möjligt.

Under tisdagen den 14e juli finns Räddningstjänsten kvar för eftersläckning. Då våra serviceteam, försäkringsbolag och Polisen behöver få jobba i fred ber vi er att respektera avspärrningarna och helst inte besöka platsen då det fortfarande ryker kraftigt.

Brandorsaken är fortfarande okänd och utredning pågår. Har du observerat något som kan hjälpa Polisen i deras utredning, var god ring 114 14.

Mörbylånga Bostads AB vill tacka Räddningstjänst Öland och övriga parter för snabbt och rådigt ingripande.

 


Uppdatering 2020-07-14,  21:30


 

Samtliga hyresgäster har nu fått tillbaka EL, varmvatten och fiberanslutning. Vintergatan 2-4 saknar fortfarande TV via analog kabel men gratis digitalbox för fiberanslutning finns att beställa via Telia. För att beställa och aktivera den kollektiva TV-tjänsten ska du som hyresgäst gå in på länken länk till telia.se/aktivera, (öppnas i ny flik) och följa Telias guide.

Vintergatans tvättstuga kommer att öppna igen så fort den tekniska undersökningen är slutförd.

Räddningstjänst Öland har nu överlämnat arbetet med eftersläckning och bevakning till MBAB. Vår personal finns på plats under kvällen och en polispatrull finns även på plats för att samtala med besökare och ta emot iakttagelser från allmänheten.

Under natten kommer Ölands Bevakningstjänst att bevaka brandplatsen samt patrullera i de kringliggande områdena. Detta är en extra åtgärd MBAB beställt för att våra hyresgäster ska känna trygghet efter en intensivt natt och dag.

Vi vill skicka ett stort tack till våra hyresgäster, Räddningstjänst Öland, Polisen och till våra entreprenörer som trots semestertider ställt upp på bred front med kreativa lösningar för våra hyresgästers bästa i rådande läge. Tack till Elajo Mörbylånga, NCC, Transtema, ONE, Ocab, Länsförsäkringar, skadereglerare m.fl.

 


Uppdatering 2020-07-15, 12.00


 

Vi inväntar Polisens brottsplatsundersökning och återkommer så fort vi har mer information om när avspärrningarna kan släppas.

MBABs personal finns på plats för att bevaka brandplatsen.

 


Uppdatering 2020-07-16,  14.00


 

Polisen har nu släppt på avspärrningarna vid brandplatsen efter avslutad brottsplatsundersökning.

Vintergatans tvättstuga öppnas upp igen och kan användas som vanligt fr.o.m. imorgon, fredagen den 17/7.

Våra hyresgäster med gallergarage 2-7 och kallgarage 1 och 8 i den kvarvarande garagelängan har nu tillträde till sina fordon och kan meddela sina försäkringsbolag för skadebedömning.

Sanering efter de nedbrunna byggnaderna kommer att inledas omgående, MBAB kommer att kontakta respektive hyresgäst med mer information om bortforsling av det som återstår av bilarna. Ingen får beträda området utan behörig personal från MBAB medverkande och allmänheten uppmanas att respektera avspärrningarna tills dess att saneringen är slutförd och avspärrningen är borttagen.

Vi vill rikta ett stort tack till alla drabbade för visad förståelse i denna situation. MBAB arbetar med en lösning för nya förråd som ska ersätta de nu nedbrunna.

 

 

Senaste uppdateringen efter storbranden