Meny


Spolning av vattenledningar i Mörbylånga

7 december 2020

Under december och januari kommer Mörbylånga kommun att spola ledningsnätet i Mörbylånga för att förbättra vattenkvaliteten och åtgärda problem med missfärgat vatten.

Spolningen sker etappvis under veckorna 49-51 och 2-5 i Mörbylånga.

I samband med spolningarna kan vattnet bli tillfälligt missfärgat, även för fastigheter utanför det område där spolning sker.

Missfärgningen är inte farlig, men kommunen avråder från att dricka eller använda starkt missfärgat vatten till matlagning. För att få missfärgningarna att försvinna kan du spola kraftigt i kallvattenkranen. Rekommenderad spoltid är 5-10 minuter.

Det är företaget Svapipe AB som utför arbetet på uppdrag av Mörbylånga kommun. Du som är berörd får information i brevlådan 3-5 dagar innan det är dags för spolning i ditt område, och då blir du bland annat uppmanad hålla alla vattenkranar stängda.

Observera! Vissa bostadshus kan bli berörda fler än en gång. Därför kan du få information om att stänga kranarna vid mer än ett tillfälle.

Vad ska du som hyresgäst tänka på?

Innan och under spolning

  • Håll alla vattenkranar stängda.
  • Tappa upp vatten i förväg för hygien, dryck med mera.
  • Använd inte tvätt- eller diskmaskinen eftersom de kan ta skada. (gäller även tvättstugor)
  • Om du behöver spola i toaletten, använd upptappat vatten från en hink.

Efter spolning

  • Spola kraftigt i kallvattenkranen för att få ut luft och missfärgat vatten.
  • Spola inte i toalettstolen förrän samtliga kranar är renspolade då det kan leda till att filter och ventiler blir tilltäppta.
  • Undvik vittvätt tills du ser att vattnet är klart.

Mer information

För mer information och kontaktuppgifter vid frågor besök www.morbylanga.se via denna länk som öppnas i ett nytt fönster.

Spolning av vattenledningar i Mörbylånga

Hoppa till innehåll