Mina sidor

Ett pensionärspar står i sitt kök och kvinnan låter maken titta på skärmen till en smartphone som hon håller i sin hand.

Från bostadskö till bostad

Här kan du läsa en sammanfattning av de vanligaste frågorna som vi får av våra bostadssökande. Frågorna leder dig även genom uthyrningens olika steg från det att du ställt dig i vår bostadskö tills dess att du får möjlighet att skriva ett kontrakt.

Hur ställer jag mig i bostadskö?

Som intresserad av lägenhet hos oss på MBAB måste du först och främst registrera dig som sökande. Det gör du lättast här på hemsidan eller med hjälp av en ansökningsblankett som finns att hämta på våra kontor på Köpmangatan 32 i Mörbylånga eller på Industrigatan 2 i Färjestaden. Vår kundservice hjälper dig självklart om du så önskar.

Hur räknas poängen?

I vår bostadskö samlar alla köpoäng enligt samma princip, 1dag i bostadskön ger 1st köpoäng.

Vi vill förtydliga att köpoängen är personlig, är ni fler i samma hushåll tänk på att alla bör registrera sig i bostadskön.

Finns det lediga lägenheter?

För att enklast få besked om när det blir en lägenhet som passa dina önskemål ledig så kan du lägga upp en sökprenumeration i din sökprofil på vår hemsida. När du gjort detta så får du automatiskt ett mejl när en lägenhet som passar dina kriterier läggs ut för intresseanmälan. Om du hellre vill bevaka lediga lägenheter på egen hand så läggs objekten även ut på vår hemsida samt visas via anslag på följande platser:

  • Köpmangatan 32, Mörbylånga
  • Industrigatan 2, Färjestaden
  • Alungården, Degerhamn

Söktiden varierar från lägenhet till lägenhet, men den är aldrig mindre än 1 vecka fr.o.m. publiceringsdatumet.

Hur visar jag mitt intresse?

Först efter att du ställt dig i vår bostadskö kan du börja anmäla ditt intresse till de lägenheter som finns lediga. Detta gör du lättas via ”Mina sidor” på vår hemsida eller genom att kontakta vår Kundservice. Som sökande måste du göra en intresseanmälan för den specifika lediga lägenheten du är intresserad av för att sedan kunna erhålla ett erbjudande om lägenhet.

Tänk på att endast anmäla dig till lägenheter du är intresserad av. Tänk även på att endast anmäla intresse till lediga lägenheter som har ett inflyttningsdatum som passar dig, då undviker du dubbla hyror.

Byte och nyproduktion

Även vid byte av lägenhet inom vårt bestånd samt vid intresse för våra nyproducerade lägenheter gäller köpoäng och intresseanmälan via det ordinarie kösystemet. Områdesspecifika kriterier kan dock förekomma vid nyetablerade områden/lägenheter.

När erbjuds lägenheten?

Efter att anmälningstiden har gått ut bearbetar vi intresseanmälningarna för den specifika lägenheten. De 3-5 sökanden som har högst köpoäng och godkänd ekonomi blir sedan erbjudna lägenheten och får möjlighet att gå på en visning.

När visas lägenheten?

I samband med att du får erbjudande om en lägenhet får du även information om datum och tid för visning av lägenheten. Vid visningen finns en representant från MBAB på plats för att svara på era eventuella frågor.

Får jag tacka nej?

Som bostadssökande har du rätt att tacka nej till 2 erbjudanden, tackar du nej 3 gånger så påverkas dina framtida möjligheter att söka en bostad hos MBAB. Detta gäller även om någon med högre köpoäng än dig tackat ja till objektet och får skriva hyresavtal.

Vem får lägenheten?

Efter att du varit på lägenhetsvisning meddelar du MBAB om du tackar ja eller tackar nej till erbjudandet. Detta görs antingen via vår hemsida eller via kontakt med MBAB per telefon. Det är sedan den som tackat Ja till lägenheten, som har högst köpoäng samt godkänd ekonomi av de erbjudna som får teckna hyresavtal.

Vill du fortsätta stå i bostadskön?

För att du inte ska riskera att bli av med din köpoäng måste du logga in och uppdatera din sökprofil minst en gång per år oavsett om du aktivt söker bostad eller ej. Har du inget inlogg ber vi dig besöka eller kontakta vår kundservice för hjälp.

Vid kontraktsutskrift nollställs din köpoäng automatiskt och återaktiveringen i bostadskön sker först vid det datum då ditt nya hyreskontrakt börjat att gälla.

 

 Hoppa till innehåll