Mina sidor

En ung man använder en rengöringsspray och tvättsvamp för att rengöra vreden på sin köksspis.

Dina skyldigheter

Du är skyldig att betala din hyra i tid annars kan du riskera att förlora din bostad. Hyran betalas i förskott och ska vara oss tillhanda senast på förfallodatumet som står på hyresavin som vi skickar ut som underlag för betalning. Hyresavierna skickas ut 1 gång i månaden. Du kan även registrera dig för e-faktura eller autogiro.

Du är skyldig att vårda och sköta Din lägenhet. Till detta hör att städa, såsom att hålla spis och ugn rena så att inte smuts och fett bränner fast, frosta av kyl och frys med jämna mellanrum, rengöra spisfläkt, städa WC, tvättställ och badkar, rensa avloppsbrunnar och vattenlås. Men hit hör också att byta glödlampor/lysrör i lägenhetens lampor och batterier i brandvarnaren. Görs inte detta och skada uppstår kan du bli skadeståndsskyldig.

Du är skyldig att meddela hyresvärden om det inträffar en skada i lägenheten, så att skadan inte förvärras. Gör du inte detta och skadan förvärras kan du bli skadeståndsskyldig.

En leende ung kvinna i rosa t-shirt håller upp en nyckel med ena handen och gör tummen upp mot kameran med sin andra hand.

Nycklar

Vid inflyttning erhåller du 3 nycklar till din lägenhet. Skulle du behöva fler nycklar eller tappar du en nyckel kan du beställa fler hos oss mot en extra kostnad. Det tar ofta någon vecka innan vi erhåller nya nycklar.

Är du utelåst och inte har någon extra nyckel liggande hos en anhörig, granne eller bekant kan våra fastighetsskötare låsa upp åt dig mot en extra kostnad. Därför kan det vara bra att ha en nyckel hängande hos någon som bor i närheten.

Dina nycklar är värdeföremål och får inte komma i orätta händer. Därför är det viktigt att du lämnar tillbaka samtliga nycklar när du flyttar, annars kan du bli betalningsskyldig för byte av cylinder.

Med andra ord, var rädd om dina nycklar.

En pojke i 6årsåldern håller sina armar om halsen på sin pappa när dom båda sitter runt köksbordet och ler mot kameran. Pappan håller ett juiceglas i sin ena hand och på bordet är frukosten uppdukad.

Värme

Värmen i våra fastigheter sköts med automatik, så när det blir kallare ute går värmen på. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten går ut i elementen. Vi slår med andra ord aldrig av eller på värmen.

Temperaturen ska ligga på ca 20 grader i lägenheterna. Men alla upplever värmen på olika sätt. Om exempelvis elementen är kalla upplever en del att det är kallt även om det är 20 grader i lägenheten. Att elementen är kalla, och man har rätt inomhustemperatur är ett tecken på att termostaten fungerar. På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20 grader i rummet stänger den av vattenflödet som går genom elementet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt hålls en jämn temperatur inne.

Ventilation

Genom att ha rätt inställd ventilation i din lägenhet får du det bästa inomhusklimatet. En felaktigt inställd ventilation kan bland annat orsaka onödigt drag i lägenheten. Tänk på att aldrig täppa igen ventiler då detta orsakar obalans i ventilationen och förvärra situationen både för dig och dina grannar.

Tips vid varmare årstider

Under sommarperioden kan det ibland kännas varmt i lägenheten, därför har vi sammanställt några enkla råd över sånt som du själv kan göra för att få en behagligare inomhustemperatur.

  • Dra ner persienner eller gardiner på dagtid för att stänga ute solens värme.
  • Vädra bara på kvällar och nätter, det vill säga när utomhustemperaturen är lägre än inomhus. Om möjligt ställ upp fönster och dörrar så att det blir korsdrag, det bidrar till att sänka temperaturen.
  • Stäng av värmekällor som till exempel datorer, TV och andra elektriska apparater.
  • Använd en fläkt för att få luften att cirkulera och därmed kyla.
  • Drick ordentligt med vatten och duscha kallt.

En ung mörkhyad kvinna sitter i soffan och håller upp en fjärrkontroll riktad mot kameran som om hon riktade den mot en tv.

TV, telefoni & bredband (öppen fiber)

Mörbylånga Bostads AB tillhandahåller ett kollektivt avtal med digital-TV via Telia som ingår i ditt boende. En TV-box från Telia ingår gratis till varje lägenhet. För att beställa och aktivera den kollektiva tjänsten till just din lägenhet så går du in på länken länk till telia.se/aktivera, (öppnas i ny flik) och följer Telias guide. Objektsnummer för just din lägenhet finner du på ditt hyresavtal.

Önskar du fler TV-kanaler så kan du teckna ett eget kanalutbud. Du går då in på länken länk till zmarket.se, (öppnas i ny flik) och söker på din lägenhetsadress och på ditt objektsnummer för att se tillgängligt utbud. Detsamma gäller för att se tillgängligt utbud av bredbandsleverantörer samt deras priser.

Observera att vissa av våra förvaltade fastigheter ej har tillgång till bredband via fiber, bredband (ADSL) kan då tecknas via det vanliga telefonuttaget i lägenheten. Önskas satellit och installation av parabol får inte parabol fästas i fasaden och den får inte installeras så att den stör eller utgör fara (rasrisk).

En man klädd i blå t-shirt och keps monterar upp en brandvarnare i taket på en lägenhet.

Brandskydd

Samtliga lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare. Har du ingen brandvarnare vänligen kontakta oss så ordnar vi med det. Du som hyresgäst ansvarar för att kontrollera att brandvarnaren fungerar samt byta batterier vid behov.

Via länken till www.skyddadigmotbrand.se, (öppnas i ny flik) kan du registrera ditt telefonnummer för att med jämna mellanrum få påminnelse via SMS om att kontrollera er lägenhets brandvarnare.

Trapphus och entréer är utrymningsvägar och ska därför vara fria. Det är inte tillåtet att ställa saker i trapphus eller vid entréer såsom barnvagnar, cyklar, leksaker etc.

Grillning på balkong och uteplats är endast tillåtet med elgrill, var noga med att dina grannar inte störs av matos eller rök.

För att förhindra att olyckan är framme lämna aldrig levande ljus obevakade, kontrollera att spisen är avstängd när du inte använder den, rengör köksfläkten regelbundet och stäng av elapparater helt alternativt dra ur sladden.

En äldre kvinna klädd i en ljus stickad tröja och skarf håller i en bricka med höstblommor, i bakgrunden syns en yngre kvinna som håller i en räffsa.

Balkonger/Uteplatser

Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats, men tänk på att det är du som ansvarar även för detta utrymme och du måste även här visa hänsyn till dina grannar. Tänk därför på;

  • att endast använda elgrill om du ska grilla på balkong/uteplats. Detta både pga brandrisk och att grannar kan störas av os och rök
  • att inte piska och skaka mattor som dammar på balkongen/uteplasten.
  • att inte mata fåglar från eller nära balkong/uteplats då detta även drar till sig råttor och möss.
  • att undvika att röka på balkong/uteplats, eftersom många tycker att cigarettrök är obehagligt.
  • att rökning ej är tillåten på balkong/uteplats i våra rökfria boenden.
  • att balkonglådor ska sättas upp på insidan av balkongräcket av säkerhetsskäl.
  • Pga olycksrisken är inte studsmattor och/eller vattenpooler accepterade inom våra områden.

 



Hoppa till innehåll