Mina sidor

En kvinna står utanför ett stort fönster och raka rutan ren från löddret av fönsterputsmedel.

En dag som lokalvårdare

Andrea och Susanne är två lokalvårdare som ingår i ett av MBABs mobila team med fokus på Färjestaden med omnejd. Våra mobila team har en varierande vardag med många olika typer av arbetsuppgifter. Vi har fått följa dem en dag.

Dagen börjar klockan 7:00. Andrea har hunnit ta en kaffe på lokalkontoret innan arbetsdagens början. Susanne missade dock den möjligheten. ”Det brukar vara så när man bara kommer några minuter innan man börjar, men det gör inget.”

De börjar med att kolla om de har fått några nya arbetsorder. En flyttstädning efter ett dödsbo  hade inkommit. MBAB säljer tjänsten flyttstäd till de som vill och behöver. ”Många känner att det är tryggt att samma företag sköter städning och besiktning” säger Andrea. De planerar att åka förbi under dagen för att se över behovet.

Första arbetsuppgiften för dagen blir Ladan. Det är ett uppdrag från kommunen genom förvaltningsuppdraget. ”Det har varit helg och uthyrt, vilket innebär lite extra arbete idag”, säger Susanne och lastar in de färdigimpregnerade mopparna i bilen. Färdigimpregnerade moppar minskar kemikalie- och vattenanvändningen och gör jobbet smidigare för lokalvårdarna. Win-win.

Efter Ladan blir det lite fika tillsammans med övriga kollegor på lokalkontoret på Industrigatan i Färjestaden. Sen bär det av till våra hyreshus för städ av trapphus. Ledstänger och golv ska torkas, fönster ska putsas och spindlarna ska bort. Trappstädet tog lokalvården över under 2016 i samband med en omorganisation. Trappstädningen tycker Andrea och Susanne är roligt. De får ofta nyfikna åskådare och spontana samtal med hyres- gästerna uppstår. ”De är glad och trevliga och ger lite tips ibland”, säger Susanne.

En glad kvinna står bakom en glasruta och vinkar mot kameran, hon håller i en mopp med grönt skaft och fönterrutan har lödder från putsmedel på sig.

När de städar trapphuset upptäcker de att en lampa är trasig och stege behövs. Andrea ringer till Lee på kontoret som lägger en felanmälan till ansvarigt områdesteam. De avbryter trappstädningen för lite lunch. Tyvärr var det ett trapphus som inte blev fullt städat pga cyklar och barnvagnar. Andrea påpekar att det inte bara är för deras skull som det inte får stå saker i trapphuset utan det måste även vara fritt i fall räddningstjänsten behöver fram.

Efter lunchen kör de en runda med förbrukningsmaterial och städkemikalier till de lokalvårdare med fasta ställen, tex skolorna. De passar även på att åka förbi den lägenhet som behöver flyttstäd, då den ligger på vägen. Den var inget utöver det vanliga så de planerar in det den näst- kommande dagen.

I förvaltningsavtalet med Mörbylånga kommun ingår en daglig städning av Trossen, samlingslokalen nere i Färjestadens hamn. Den tar de efter alla leveranser för att därefter städa toaletten i tvättstugan på Storgatan. ”Toaletterna i tvättstugorna sköter hyresgästerna väldigt bra”, säger Andrea. Hon tar upp sin sprayflaska med färdigblandad lösning av medel och vatten. Återigen ett sätt att spara på vatten och miljö. Rätt dosering och inget slösande med vatten.

Dagen avslutas med ett samtal från arbetsledaren som meddelar sjukdom av lokalvårdare på en skola. Det mobila teamet fungerar även som en vikariepool så imorgon får de planera om dagen lite.

 Hoppa till innehåll