Mina sidor

En gata i stadsmiljö med övergångställe och tre bostadshus i tre våningar med lokaler på nedre plan.Färjebacken, ett nytt bostadsområde i centrala Färjestaden

Mörbylånga Bostads AB utvecklar centrala Färjestaden med ett helt nytt bostadsområde.

Mörbylånga kommun har antagit en detaljplan som möjliggör för MBAB att påbörja det efterlängtade arbetet med Färjestadens nyaste och mest centralt belägna bostadsområde.

Målet är att skapa en varm och inbjudande mötesplats med ca 70 bostads- och lokalhyresrätter belägna på en ca 10.000 kvm stor markyta vid Storgatan 36, 38, 40 och Hantverkargatan 7 i centrala Färjestaden.

Planering för rivning av de befintliga byggnaderna (tidigare lokaler för däckfirma, tryckeri, bank, bilverkstad och bostäder) samt planeringen för nybyggnationen pågår. Det nya bostadsområdet kommer att utföras i samarbete med en upphandlad partner. Upphandlingen slutfördes i november 2022 och samarbetspartner blir GBJ bygg.

GBJ bygg och MBAB tar första spadtaget för Färjebacken den 30 augusti 2023, därefter startar rivnings- och markarbeten.

I etapp 1 bygger MBAB 3st trevåningshus, utmed Storgatan, med 24st bostadslägenheter fördelat på 1, 2, 3rok samt 3st bokaler. Bokal är en lokal där verksamhet och eget boende kombineras. Färdigställande beräknas under början av 2025 och uthyrning sker via ordinarie kösystem.

I etapp 2 bygger GBJ Bygg ett 30tal bostadsrätter i lägre bebyggelse utmed Hantverkargatan. Försäljningsstart är beräknad till slutet av 2023.

En situationsplan där bostadshus placerats ut med tre styck T-formade huskroppar utmed Storgatan två huskroppar placeras utmed Hantverkargatan och tre huskroppar placeras därmellan tillsammans med utspridda förrådsbyggnader, parkeringar och växtlighet.

Illustrationen är ett förslag på gestaltning av området.

Upphandlingen

Upphandlingen genomfördes i två steg. Först fick entreprenörerna lämna intresse och kvalificera sig för vidare steg. Tre företag kvalificerade sig. I andra steget fick de kvalificerade företagen lämna anbud på Färjebacken. Två av de tre kvalificerade företagen valde att inkom med ett förslag och MBAB valde alltså att gå med GBJ Byggs alternativ efter utvärdering.

Förslaget innebär att MBAB kommer bygga cirka 30 nya lägenheter på Färjebacken. Totalt kommer knappt 70 lägenheter att byggas. GBJ bygg och MBAB kommer nu att påbörja projekteringsarbetet tillsammans.

”Det ska bli roligt att äntligen komma igång med detta projekt. Det har varit många fördröjningar med just detta projekt. Nu hoppas vi att det kan rulla på.” säger Carina Adolfsson Elgestam.

”GBJ Bygg ser fram emot att samarbeta med Mörbylånga Bostads AB i ett centrumnära projekt i Färjestaden, vilket kommer att bidra till en fortsatt bra utveckling av orten” säger Staffan Dahlström, VD GBJ bygg

GBJ bygg och MBAB kommer nu att påbörja projekteringsarbetet tillsammans.

Tävling namngav det kommande bostadsområdet ”Färjebacken”

”Färjebacken” valdes sommaren 2021 ut som det vinnande bidraget i den namntävling som anordnades för Mörbylånga Bostads nya bostadsområde. Juryn presenterade vinnaren under MBABs och Hyresgästföreningens gemensamma kundevent i Färjestaden tisdagen den 14e september 2021.

Tävlingens jury, bestående av MBABs styrelseordförande Carina Adolfsson Elgestam, VD Jonas Everbrand samt Elisabeth Engkvist från Hyresgästföreningen, ansåg att Färjebacken stod ut i mängden av de 79 förslag som skickats in under sommaren.

”Det är just där det blir en tydlig backe ner mot det gamla färjeläget. Alltså Färjebacken”, lyder motiveringen från Tove Rosenqvist, Färjestaden, som skickat in det vinnande bidraget.

”Färjebacken associerar till hamnen och färjan, navet i Färjestaden. Hamnen, besöksnäringen och färjetrafiken är centrala begrepp i Färjestadens historia. Från historia till framtiden bygger vi ett nytt kvarter i Färjestaden”, kommenterar Carina Adolfsson Elgestam MBABs styrelseordförande och jurymedlem.

Nu fortsätter vi arbetet med Färjestadens nyaste och mest centralt belägna bostadsområde ”Färjebacken”. Målet är att skapa en varm och inbjudande mötesplats med ca 70-80 bostads- och lokalhyresrätter belägna på en ca 10.000 kvm stor markyta i centrala Färjestaden.

Följ det fortsatta arbetet via våra sociala medier

 

InstagramikonFölj oss på Instagram:
Länk till morbylangabostadsab Instagram öppnas i ny flik

FacebookikonFölj oss på Facebook:
Länk till morbylangabostadsab Facebook öppnas i ny flik

 Hoppa till innehåll